Praktijk Groenewold, DeventerMassage

Massage van de voorkant van de romp

De voorkant van de romp valt voor massage onder te verdelen in grofweg twee gebieden: Enerzijds de zachte buikregio die meestal als onderdeel van een ontspanningsmassage gemasseerd wordt. Anderzijds de borstkas met de voorkant van de schouders en de borstspieren die functioneel bij de armen horen. Een massage hiervan kan dan ook onderdeel zijn van de behandeling voor klachten aan armen en schouders.

De buik

De buik wordt door veel mensen als een tamelijk gevoelig en intiem gebied beschouwd. Het is een kwetsbare plek omdat ribben en botten ontbreken. Het corset van buikspieren en de huidlaag zijn de enige bescherming van de ingewanden in de buikholte. Ook voor massage is het een bijzondere plek, omdat er geen harde ondergrond is waar de spieren tegenaan kunnen worden gedrukt. Een massage van de buik heeft bovendien effect op de darmen die onder de buikwand liggen. De richting van de massage wordt daarom afgestemd op de richting van de peristaltische beweging van de darmen: met de wijzers van de klok mee.

Pijn in de buikregio die gerelateerd is aan spieren wordt meestal veroorzaakt door de buikspieren zelf, maar sommige rugspieren kunnen ook een uitstraling naar de buik geven.
Dit geldt ook omgekeerd: triggerpoints in de buikspieren veroorzaken niet alleen klachten aan de voorkant van de romp, maar kunnen ook de oorzaak van rugklachten zijn.

De borstkas en voorkant schouders

De grootste spieren aan de voorkant van de schouders zijn de borstspieren. Ze horen bij de armen en het schoudergewricht. Massage van deze spieren kan een onderdeel zijn van de behandeling van schouderproblemen en pijn in de bovenarmen. Bij vrouwen zijn sommige delen van die spieren wat minder goed bereikbaar omdat ze gedeeltelijk onder de borsten verstopt zitten.
Klachten aan de voorkant van de schouder en de bovenarm kunnen ook veroorzaakt worden door spieren aan de achterkant van de schouder. Met name de Infraspinatus spier op het schouderblad geeft bij problemen vaak een uitstraling naar de voorkant.

Praktijk GroenewoldHJP Fesevurstraat 4, Deventer0570 - 625330