Praktijk Groenewold, DeventerMassage
Sportmassage

Sportmassage

Sportmassage is een massage die gericht is op het optimaal functioneren van spieren en gewrichten in situaties waarbij het lichaam zwaar wordt belast, zoals bij (top)sport. Ook in het dagelijkse leven kan het voorkomen dat de belasting van sommige spieren vergelijkbaar is met sportactiviteit. Ook daar past een sportmassage uitstekend.

Sportmassage is een functionele massage en zal daarom zodanig stevig worden uitgevoerd dat de spieren waar het om gaat ook daadwerkelijk worden bereikt. Dat stevige van sportmassage is ook voor niet-fanatiek-sporters vaak een argument om voor een sportmassage te kiezen in plaats van een ontspanningsmassage. En dat kan ook heel goed: de masseur zal een sportmassage zo opbouwen dat deze is toegespitst op situatie en doel.

Massage bij sportbeoefening kun je indelen in de volgende categoriƫn:

Pre-activiteitsmassage

Deze massage gaat kort vooraf aan de sportbeoefening en dient als ondersteuning (niet vervanging) van de warming-up. Maakt de spieren los, bevordert doorbloeding en kan bijdragen aan de psychologische voorbereiding op de inspanning. De toegepaste massagegrepen zullen hierbij vooral een stimulerend effect hebben.

Inter-activiteitsmassage

Deze massage wordt in een rustpauze gedurende een wedstrijd of training toegepast om plaatselijke vermoeidheid te bestrijden of een dreigende kramp te voorkomen.

Post-activiteitsmassage

Deze massage wordt na een training of wedstrijd toegepast. Het doel is het bevorderen van herstel na de belasting. Deze massage ligt in het verlengde van het cooling down proces en het accent ligt dan ook vooral op ontspanning. Het doel is vooral een versnelde afvoer van vocht en afvalproducten van de stofwisseling uit het spierweefsel. Hiermee komt het herstel sneller op gang, wordt eventuele spierpijn verminderd en de hersteltijd van het lichaam verkort. Het lichaam wordt daardoor beter voorbereid op een volgende inspanning. Hiermee lijkt deze massage nog het meest op een gewone ontspanningsmassage, zij het dan dat natuurlijk vooral rekening gehouden wordt met de spieren die tijdens de inspanning het meest zijn gebruikt.

Passiviteitsmassage

Een sportmassage wordt een passiviteitsmassage als tijdelijk niet aan sport wordt gedaan, bijvoorbeeld door een blessure. Dit kan zowel een stimulerende als ontspannende massage zijn, afhankelijk van de toestand van de spieren en het beoogde effect. Deze massage dient om de algehele conditie van het lichaam in stand te houden of te bevorderen of ter ondersteuning van het herstelproces van een blessure (in overleg met fysiotherapeut).

Sportmassage in de praktijk

Van bovengenoemde situaties zijn de eerste twee eigenlijk alleen van toepasssing als de sportmasseur bij de training of wedstrijd op locatie aanwezig is. Voor gerelateerde zaken als sport EHBO, tapen en bandageren geldt dat ook. In mijn praktijk kunt u vooral terecht voor de sportmassage die wordt toegepast ter bevordering van ontspanning en herstel.

Er is daarbij veel aandacht voor de spieren die zwaar worden belast. Vroegtijdig signaleren van tekenen van overbelasting en overtraining door onderzoek van spieren en gewrichten is van belang om vervelende blessures te kunnen voorkomen. Mogelijke oorzaken van eventuele beginnende overbelasting worden besproken. De bevindingen kunnen worden meegenomen in de optimalisatie van het trainingsschema of zijn eventueel een reden zijn om bijvoorbeeld techniek of schoeisel nog eens onder de loep te nemen.

Praktijk GroenewoldHJP Fesevurstraat 4, Deventer0570 - 625330