Praktijk Groenewold, DeventerMassage

Massagetherapie en triggerpointbehandeling

Een gezonde spier is soepel, kan ontspannen en doet geen pijn. Toch hebben de meeste mensen in hun lichaam wel een of meerdere spieren die de oorzaak zijn van wat ongemak: gespannenheid, stijfheid, bewegingsbeperking of pijn. Vaak heeft dit te maken met een of andere vorm van overbelasting, Dit kan het gevolg van een eenmalige acute overbelasting zijn, zoals bij een plotseling verkeerde beweging, of een valpartij. Maar het kan ook een sluipend proces zijn, zoals bij een ongunstige werkhouding, herhaalde eenzijdige belasting of stress
Dit betekent niet dat er meteen sprake is van een blessure, beschadiging of ontsteking, de spier is eigenlijk gewoon wat uit balans. En dat is precies waar ik als masseur mee aan de slag gaat: het behandelen van spieren die niet kapot zijn maar wel een 'duwtje in de rug' nodig hebben.

Onderzoek

Het is van belang dat de aard van het probleem wordt vastgesteld en dat mogelijke oorzaken worden bekeken. Als masseur let ik daarbij speciaal op spieren en ga op zoek naar onregelmatigheden in het spierweefsel. Vooral spierknopen (triggerpoints) krijgen daarbij aandacht, omdat ze vaak een bron van de klachten zijn. Eventuele testjes wijzen uit welke bewegingen worden beperkt door pijn, stijfheid of verkorte spieren. En we proberen er achter te komen of er een bepaalde gewoonte houding of beweging is die de (over)belasting veroorzaakt en daarmee het probleem in stand houdt.

Behandeling

Aan de hand van de resultaten wordt bepaald of en hoe het probleem kan worden behandeld. In sommige gevallen geeft alleen een ontspanningsmassage al verlichting. In andere gevallen hebben de spieren een meer specifieke behandeling nodig. Een of meerdere massagesessies kunnen ontregelde spieren tot rust brengen of een vicieuze cirkel van door spanning veroorzaakte spanning doorbreken. Het toevoegen van extra warmte kan een positief effect hebben op de behandeling. Hotstones kunnen daarvoor dus therapeutisch worden toegepast.

Spierknopen (triggerpoints)

Triggerpoints worden behandeld met diepe strijkende massagegrepen en compressie. Afhankelijk van de ernst kan het probleem in één of meerdere behandelingen worden opgelost.
Hardnekkige chronische triggerpoints hebben een intensievere behandeling nodig. In die gevallen is het effectief om ze zelf een paar maal per dag te kunnen behandelen met een korte zelfmassage. U krijgt uitleg hoe u dat kunt doen, ook op moeilijk bereikbare plaatsen. Veel mensen vinden het echter prettiger om langs te komen voor een massagebehandeling.
Zie verder triggerpoints.

Onderhoud en verzorging

Als de oorzaak van de problemen niet makkelijk weggenomen kan worden door bijv. inherent zwaar werk of sporten, dan kan een regelmatige massage wel helpen om de conditie en de belastbaarheid van de spieren optimaal te houden: verminderen spanning, verbetering doorbloeding, afvoeren afvalstoffen. Doordat de spieren sneller herstellen kan dit wordt de kans op overbelasting verminderd.
Praktijk GroenewoldHJP Fesevurstraat 4, Deventer0570 - 625330