Praktijk Groenewold, DeventerPedicure

Diabetes

De aandacht voor uw voeten is belangrijk, zeker als u diabetes heeft. U kunt namelijk last krijgen van de late complicaties, zoals deze ook wel genoemd worden. Hoe langer u diabetes heeft, hoe groter de kans op deze complicaties. Dit kunnen complicaties zijn aan ogen, nieren, zenuwen en bloedvaten.

Geen vergoeding verzekering

Ik heb ervoor gekozen om als onafhankelijk pedicure te werken en niet meer naar de pijpen van zorgverzekeraars te dansen. De diabetische voetbehandelingen die ik geef worden daarom niet vergoed door uw zorgverzekering.

Oorzaak voetproblemen bij diabetes

De voetafwijkingen worden veroorzaakt door problemen met de zenuwen en bloedvaten. Door de hoge bloedglucose kunnen de zenuwen beschadigd raken, waardoor u minder gevoel in uw voeten heeft. Warmte en pijn worden niet gevoeld, waardoor wondjes, zweren en infecties niet of te laat ontdekt worden. Het kan ook zijn dat u kramp of pijnscheuten in uw kuit of voet heeft. Door de hoge bloedglucose worden de bloedvaten aangetast. Wanneer de bloeddoorstroming niet in orde is zijn voeten vaak koud, rood, en extra gevoelig voor kou en warmte.

Symptomen

Symptomen van de diabetische voet zijn droge voeten, kloven, minder gevoel, tintelingen of pijn, koude voeten, verkleuringen aan tenen of voeten, wondjes die moeilijk genezen en een gevoel alsof u op watten loopt.

Tips

 • Inspectie

  Bekijk uw voeten dagelijks, voor de onderkant gebruikt u hiervoor een spiegel. Bij afwijkingen neem direct kontakt op met uw arts of podotherapeut.
 • Blote voeten

  Loop niet op blote voeten, maar op goed passende schoenen, liefst zonder naden bovenop uw voet.
 • Schoenen

  Onderzoek deze schoenen regelmatig aan de binnenzijde op oneffenheden, spijkertjes of steentjes.
 • Sokken

  Draag goede sokken, zonder naad of knellend elastiek.
 • Nagel knippen

  Indien u uw nagels zelf knipt, doe dit dan niet te kort, en knip recht.
 • Eelt en likdoorns

  Zelf geen eelt en/of likdoorns verwijderen.
 • Likdoornpleisters

  Gebruik geen likdoornpleisters, hierin zit salicylzuur, waardoor de huid rondom de likdoorn week wordt en daardoor ontvankelijk wordt voor bacteriƫn, daardoor ontstaan wonden.
 • Beweging

  Doe regelmatig gymnastiek met uw voeten, draaiende bewegingen, is goed voor de bloedsomloop.
 • Kruik

  Gebruik geen kruik.
 • Verzorging

  Wrijf uw voeten in met creme die voor diabetespatienten is toegestaan, of met babyolie, voor u naar bed gaat.
 • Pleisters etc.

  Gebruik zelf geen beschermende pleisters of ringen, deze geven teveel druk op bepaalde plekken.
 • Voetenbad

  Wees voorzichtig met voetenbaden, allereerst vanwege de watertemperatuur, en het week worden van de huid.

Controle

Als u diabetes heeft is het van belang dat uw voeten goed worden gecontroleerd. Allereerst door uzelf, maar ook door uw pedicure met "diabetische aantekening", de diabetesverpleegkundige en 1 keer per jaar de podotherapeut. Dit kan veel leed voorkomen.
Voor meer informatie zie ook: www.diabetesvereniging.nl

Diabetisch voetverzorging en verzekering

In principe wordt de behandeling door de pedicure vergoed door de basisverzekering, maar daar gaat binnenkort wel wat veranderen.
Door de regels van de overheid en zorgverzekeraars, moeten pedicures in de toekomst anders omgaan met voetzorg voor diabetici. In het kort komt het er op neer dat de pedicure moet samenwerken met huisartsen of diabetische voetzorggroepen. Zij bepalen voortaan in opdracht van de verzekeraars welke behandeling u krijgt en wat daarvan wordt vergoed. De pedicure zal over het algemeen de behandeling moeten versoberen en krijgt er een hoop administratieve rompslomp en regeltjes bij.
Net als veel andere pedicures heb ik besloten daar niet aan mee te doen. Ik wil nog steeds de uitgebreide behandeling kunnen geven die u van me gewend bent.

Wat betekent dit voor u?

Zolang u nog gewoon aan de zorgverzekeraar kunt declareren verandert er voor u niets. Op het moment dat uw zorgverzekeraar de regels verandert, kan het zijn dat mijn diabetische voetbehandelingen niet meer worden worden vergoed. In dat geval kunt u er voor kiezen om mijn behandelingen zelf te betalen of een pedicure te zoeken die is aangesloten bij de diabetische voetzorggroep van uw huisartsenpraktijk.

Wanneer gaat dit in?

2012 Is nog een overgangsjaar. Sommige pedicures sluiten zich al aan bij een zorggroep, maar dit is in Deventer nog niet overal aan de orde. U kunt dus gewoon blijven declareren aan de verzekering. Volgend jaar zullen de veranderingen verder doorgevoerd worden, maar het is op dit moment nog niet helemaal duidelijk hoe het verder zal gaan. Vooral omdat de huisartsen en zorggroepen nog niet weten hoe ze er mee om moeten gaan en veel pedicures liever zelfstandig blijven werken.

Verdere informatie

Voor vragen of verdere toelichting kunt u terecht bij uw verzekering, uw huisarts of diabetische voetzorggroep en natuurlijk bij mij.


Praktijk GroenewoldHJP Fesevurstraat 4, Deventer0570 - 625330